Trafiksystemarbete – planering, genomförande och uppföljning
Den riksomfattande trafiksystemplanen utarbetas för andra gången under den regeringsperioden som inleddes sommaren 2023. Målen för planen är funktionalitet, säkerhet och hållbarhet. Målen förverkligas bland annat genom investeringsprogrammet för trafikledsnätet, grundplanen för trafikledshållningen och planeringsprogrammet. Trafikledsverket ansvarar för den årliga uppdateringen av dem. Målen förverkligas också genom MBT-avtal. Många av de projekt som läggs fram i dessa planer och avtal genomförs gemensamt av staten och kommunerna.
Bild: De uppdaterade målen för Trafik 12 -plan
I det regionala trafiksystemarbetet är NTM-centralens uppgift att säkerställa uppnåendet av de riksomfattande målen, långsiktig utveckling av vägnätet, säker och smidig trafik och ren övergång. NTM-centralen samarbetar inom trafiksystemarbetet på alla planeringsnivåer särskilt med tanke på statens vägnät, men med beaktande av alla trafikledsformer och färdsätt. NTM-centralen medverkar i utarbetandet av trafiksystemplanerna och genomför dem för landsvägsnätets del i samarbete med Trafikledsverket och kommunerna. NTM-centralen ansvarar också för myndighetsuppgifterna inom kollektivtrafiken i en del av områdena.
Planering av trafiksystem och markanvändning
I trafiksystemplanen sammanställs kommunernas, statens och andra regionala aktörers gemensamma syn på utvecklingen av trafiksystemet, med hänsyn till olika markanvändningsformer, såsom bostadsproduktionens och näringarnas behov. På området för NTM-centralen i Nyland utarbetas trafiksystemplanerna av landskapsförbunden samt Helsingforsregionens trafik (HRT).
Nylands förbund utarbetar förutom landskapsplanen även trafiksystemplaner för Östra Nyland och Västra Nyland, som utarbetades senast 2021. Trafiksystemplanernas åtgärdsprogram för 2025–2028 har nyligen uppdaterats. Helsingforsregionens trafik HRT ansvarar för trafiksystemplaneringen i de 14 kommunerna inom Helsingforsregionen som en del av den gemensamma planen för markanvändning, boende och trafik, dvs. MBT-planen. En MBT 2023-plan har utarbetats för Helsingforsregionen. Det nyaste MBT-avtalet för regionen har förhandlats fram för 2024–2035.
I Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland utarbetar landskapsförbunden landskapsplaner och ansvarar för trafiksystemplanerna på sina områden. Egentliga Tavastlands trafiksystemplan utarbetades 2020 och i Päijänne-Tavastland har en ny trafiksystemplan färdigställts 2025, som också innehåller en regional plan för hållbar stadstrafik (SUMP). En stadsregionplan i anslutning till MBT-avtalet har utarbetats för Lahtisregionen. Det nyaste MBT-avtalet för regionen har förhandlats fram för 2024–2035.
NTM-centralen deltar intensivt i beredningen av trafiksystemplanerna och landskapsplanerna i olika grupper och låter i samarbete göra utredningar som gynnar utarbetandet av planerna. Dessa har under den senaste tiden varit till exempel fastställande av hållbara resekedjor och cykelrutter samt utredningar i anslutning till alternativa drifkrafter för tung trafik och logistik. NTM-centralen är också part i ingåendet av MBT-avtal och deltar intensivt i genomförandet av åtgärderna i avtalen och uppföljningen av genomförandet. Åtgärder inom ramen för avtalen har varit exempelvis små förbättringsåtgärder i trafiknätet som främjar hållbar mobilitet och trafiksäkerhet.
NTM-centralen säkerställer att trafiksystemets funktion och säkerhet och i synnerhet att trafikbehoven på landsvägarna beaktas även på olika planläggningsnivåer och i markanvändningsplaner som gäller trafiksystemet. Vi deltar i utarbetandet av kommunernas general- och detaljplaner samt i landskapsförbundens arbete med landskapsplaner. I samarbete med kommunerna och förbunden utarbetar vi trafikplaner och -utredningar i anslutning till planläggningen samt ger utlåtanden om planerna.