Siirry sisältöön

Ingångssida Ekonomiska och verksamhetsmiljö Finansiering av väghållningen

Finansiering av väghållningen

Bild: Finansieringen av väghållningen per produkt 2025 (sammanlagt 160,5 miljoner euro).

Finansiering av väghållningen 2025

Enligt situationen i juni NTM-centralen i Nylands finansiering för basväghållningen är cirka 129,1 miljoner euro 2025. Dessutom har NTM-centralen i Nyland fått 31,4 miljoner euro i reparationsskuldfinansiering, som används för beläggning. Med finansieringen av den grundläggande väghållningen sköts väghållningen inom det statsägda landsvägsnätet, med undantag av stora utvecklingsinvesteringar som Trafikledsverket ansvarar för. Beslutsfattandet om allokeringen av finansieringen och de projekt som genomförs styrs av NTM-centralen i Nylands strategi och de strategiska riktlinjerna för trafiken vid NTM-centralen i Nyland, som har som centralt mål att tillhandahålla ett fungerande trafiksystem och ett säkert vägnät för näringslivets och medborgarnas behov. Största delen av finansieringen av bastrafikledshållningen går till underhåll av vägnätet, det vill säga underhåll och reparationer som prioriteras enligt Trafikledsverkets verksamhetslinjer. Med underhållet säkerställs att vägnätet är tillgängligt för daglig trafik oberoende av väglaget och med reparationerna elimineras skador som beror på att vägnätet slits och åldras.

Planering

Med finansieringen av planeringen kan man utföra det trafiksystemarbete som hör till NTM-centralens grundläggande uppgifter och göra upp planer i anslutning till detta. Via Trafikledsverkets centraliserade planeringsprogram kan man inleda större områdesreserverings-, general- och vägplaner för trafiklederna.

Förbättring

Variationerna i finansieringen av NTM-centralens bastrafikledshållning syns särskilt i förbättringen av vägnätet och år 2025 är den knapp i förhållande till behoven. För genomförande av projekt för förbättring av bastrafikledshållningen i Trafikledsverkets investeringsprogram har NTM-centralen i år fått 1,5 miljoner euro för genomförande av trafiksäkerhetsobjekt. Med denna finansiering genomförs belysning på riksväg 4 mellan Kervo och Träskända, åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten på Katrinevägen (lv 11459) i Vanda samt ett antal mindre lokalt viktiga trafiksäkerhetsobjekt. I december 2024 lade finansutskottet dessutom till finansiering i budgeten för 2025 för att genomföra följande förbättringsprojekt:

  • Rv 25, komplettering av vägbelysningen på sträckan lv 1050 Gamla Kustvägen–Leppi, Raseborg
  • Sv 54, förlängning av viltstängsel tre kilometer västerut från Sajatie mot Tammela, Loppi
  • Lv 1571 och lv 1580, objekt som förbättrar trafiksäkerheten i omgivningen kring Isnäs skola och idrottsplan, Lovisa
  • Lv 2804 Jockis–Vaulammi, byggande av gång- och cykelväg som ett samprojekt med kommunen, Jockis

I objekten som omfattas av tilläggsfinansieringen för innevarande år ingick till övriga delar planeringsobjekt, reparationer av beläggningar och förbättringar av grusvägar.

På basis av markanvändnings-, boende- och trafikavtalen, dvs. MBT-avtalen, för Helsingfors- och Lahtisregionerna inleds följande små samfinansierade förbättringsprojekt:

  • Rv 25 och Kalevankatu anslutning, Hyvinge (utarbetande av byggplan
  • Lv 313, gång- och cykelväg på sträckan Lentotie–Urajärvi, Asikkala
  • Lv 1421 Jokelantie, gång- och cykelvägen vid Palopuro, Hyvinge
  • Förbättring av anslutningen vid Vähänummentie på landsväg 1452 vid Norraleden (lv 1456) och arrangemang för gång- och cykeltrafik, Träskända (utarbetande av byggplan)
  • Lv 1456 Hirvihaarantie, gång- och cykelväg på sträckan lv 11711 Kuntomajantie anslutning–Sepänmäki, Mäntsälä

Skötsel

Den dagliga skötseln av landsvägarna är den viktigaste posten inom underhållet på årsnivå. I modellen för underhållsentreprenader för landsvägar betonas samarbetet mellan beställaren och entreprenören. Kostnadsnivån uppskattas ligga åtminstone på fjolårets nivå, men årsvariationen mellan olika åtgärder kan vara stor, eftersom vädret varierar från år till år. Dessutom påverkar bl.a. överskridningar av mål- och takpriserna samt indexändringar den slutliga kostnadsnivån.

Reparation

Beläggningsarbetet är den största kostnadsposten vid reparation. För 2025 har NTM-centralen utöver den normala reparationsfinansieringen fått 31,4 miljoner euro för reparationsskuld, som används för beläggning. Detta innebär att även målet för beläggningskilometrarna är större i år än genomsnittet. Prisnivån för beläggningen är liksom tidigare år hög, trots att priserna har sjunkit med i genomsnitt 5–10 procent jämfört med nivån 2024. I år beläggs klart fler objekt i det lägre vägnätet än under normala år, vilket inte skulle vara möjligt utan reparationsskuldfinansiering.

Reparationsobjekt som utsetts av riksdagen och som ska genomföras med fördelningsreserv i år är:

  • Lv 2951 Lammintie, beläggning, Tavastehus
  • Lv 2956, beläggning av gång- och cykelleden vid Rantatie på sträckan Messilä–
  • kyrkbyn som samprojekt med kommunen, Hollola
  • Lv 11141, förbättring av Stenbrovägen, Ingå
  • Lv 11231, iståndsättning av Kylmälävägen, Kyrkslätt
  • Lv 11697, beläggning av Massbyvägen som ett samprojekt med regionens företag och kommunen, Sibbo
  • Lv 11861 Ylikevägen, beläggning på sträckan Örnviksvägen–Hyssvägen och förbättring av kurva vid Bosgårdsvägens anslutning, Borgå
  • Lv 11915, beläggning av Labbyvägen, Lappträsk
  • Lv 13609 Pilpalantie, beläggning med början i Pilpala, Loppi
  • Lv 13610, beläggning av början av Kalamajantie, Loppi
  • Lv 13814 Haminankyläntie, beläggning, Hausjärvi
  • Lv 13838 Viralantie, beläggning från riksväg 3, Janakkala
  • Lv 13845 Lastuvuorentie, beläggning, Janakkala
  • Lv 13937 Liesontie, beläggning, Tavastehus
  • Beläggning av gång- och cykelleder i Padasjoki centrumområde (lv 3134, lv 14173 och lv 14174), Padasjoki

Åtgärder som genomförs med separat finansiering planeras enligt anslag och behov. Tyngdpunkten ligger på att förnya beläggningen och säkerställa att dräneringssystemen fungerar.

Anslagen för broreparationer är något större i år än året innan, cirka 20,1 miljoner euro. Av broarnas och rörbroarnas material påverkar i synnerhet prisutvecklingen för stål antalet objekt som repareras. För närvarande verkar kostnadsökningen ha planat ut. Ett index som beaktar priset på stål har införts för broobjekten för att minska entreprenörernas risker. Det ökar dock osäkerheten om de slutliga kostnaderna.

Det mest betydande reparationsprojekten när det gäller tunnlar är ersättningsinvesteringen för vägtunneln som leder till Nordsjö hamn i Helsingfors. Förbättring av omvägsarrangemangen i anslutningen mellan Österleden och Kallviksvägen har redan färdigställts. Den egentliga reparationen av tunneln inleds i höst.

Med basfinansiering kan man i år dessutom reparera mer utrustning och anordningar än under de senaste åren. De viktigaste reparationsobjekten är sanering av belysning, reparation av bergskärningar, förnyande av kantpålar och småskaliga reparationer av bullerhinder.

Palaa alkuun
Följ oss i sociala medier