Siirry sisältöön

Etusivu Toiminta ja tavoitteet Joukkoliikenne Joukkoliikenteen järjestäminen ja rahoitus

Joukkoliikenteen järjestäminen ja rahoitus

Liikenteen palvelut – avain toimivaan arkeen

Matkustustottumukset ovat muuttuneet voimakkaasti viime vuosien aikana. Etätöiden myötä työssäkäynti sekä kokouskäytännöt ovat muuttuneet ja ihmisten vapaa-ajan käyttö on mullistunut. Tämä muutos matkustuksessa on vaatinut ELY-keskusta tarttumaan aktiivisesti joukkoliikenteen suunnitteluun, jotta kysyntään päästään reagoimaan nopeasti ja oikean suuntaisesti. ELY-keskuksen tavoitteena on lisätä joukkoliikennematkustusta suunnittelemalla alueellisia palvelukokonaisuuksia, rakentamalla uusia houkuttelevia lipputuotteita sekä parantamalla informaatiota tarjottavista palveluista. Tulevaisuudessa saamme kokemuksia, mitä tämä kokonaisvaltainen liikenteen kehittäminen tuo tullessaan.

Joukkoliikenteen kilpailutettu hankinta on usein paras tapa järjestää liikkumispalveluita nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Lisäksi liikenne on rakennettava alueelliseksi kokonaisuudeksi, jossa myös kuntien koulukuljetuksia avataan kaikkia matkustajia palvelevaksi. Tällainen hankintakokonaisuus on Uudenmaan ELYn alueella toteutettu mm. Länsi-Uudenmaan kuntien (Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja ja Vihti) kanssa. Avoin joukkoliikenne on tehokkainta liikennöintiä ja sen erikoismuodot, kuten esimerkiksi palveluliikenne, on kustannustehokas muoto tarjota palveluita ohuemman kysynnän alueilla. Etätyöskentely vaatii lipputuotteilta uudenlaisia ominaisuuksia, joissa matkojen määrillä on pääpaino kelpoisuusajan sijaan. Matkustajainformaation kehittämiseen panostetaan, jotta matkustaja saa tietoa koko matkaketjusta kotiovelta perille määränpäähän.

Uudenmaan ELY-keskuksen joukkoliikenteen määräraha on ollut viime vuosina, ilman koronavuosien lisärahoitusta, 5–6 miljoonan euron vuositasolla. Määrärahaa käytetään liikenteen hankintoihin, suunnittelu- ja kehittämishankkeisiin sekä kunnille myönnettäviin valtionavustuksiin. Rahoituksessaan ELY-keskus keskittyy vaikuttavaan ja palvelutasomäärittelyn mukaiseen joukkoliikenteeseen, johon myös kunnat haluavat panostaa. Yhteistyö liikenteen hankinnoissa on ensisijaisen tärkeää. Kuntien panostuksen ansiosta joukkoliikennepalveluja on kyetty yhteistyössä ylläpitämään ja kehittämään, ja joukkoliikenteen palvelutaso on saatu säilymään kohtuullisella tasolla. Rahoituksen suhteen on näkyvissä käytettävissä olevien määrärahojen pienenemistä, joten joukkoliikenteen kehittämiseen edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti on kiinnitettävä erityistä huomiota ja rakennettava tehokkaita ja houkuttelevia palveluita, jotta sujuva arki joukkoliikenteellä voidaan saavuttaa.

Palaa alkuun