Joukkoliikenteen kehittäminen – matkustaja keskiössä
Uudenmaan ELY-keskus vastaa joukkoliikenteen viranomaistehtävistä Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä, pois lukien Helsingin seudun liikenteen (HSL), Hämeenlinnan ja Lahden seutujen, Raaseporin, Hyvinkään ja Riihimäen kaupunkien toimivalta-alueet.
ELY-keskuksen joukkoliikenteen kehittämistoimet pohjautuvat palvelutasomäärittelyyn, jota parhaillaan päivitetään. Palvelutasomäärittelyssä määritetään yhteysväleittäin joukkoliikennepalveluiden tavoitteellinen ajallinen ja alueellinen kattavuus jokaiselle ELY-keskuksen toimivalta-alueen kunnalle. Lisäksi samalla määritetään joukkoliikenteen laadullisia tekijöitä. Tämän jälkeen on liikenteitä järjestettäessä tehtävä ratkaisu, hankitaanko tarvittava joukkoliikenne vai tukeudutaanko markkinaehtoisiin palveluihin. Tähän valintaan vaikuttavat suuresti alueiden joukkoliikennepalveluiden markkinatilanne, kuntien näkemykset sekä matkustajille parhaat käytännöt. Kuntien panostus joukkoliikenteeseen yhteisostoilla ELY-keskuksen kanssa sekä kunnan sisäisen liikenteen hankintojen kautta, on palvelutason toteutumisen kannalta tärkeää. Yhteistyö kuntien kanssa tähtää matkustajan miellyttävään matkustuskokemukseen. Yhteistyöllä voimistetaan myös liikennetarjonnan integrointia esimerkiksi hyvinvointialueiden tarpeisiin.
Matkustuskokemukseen vaikuttaa joukkoliikennetarjonnan lisäksi myös joukkoliikenteen infrastruktuuri. Joukkoliikenteeseen liittyvää infrastruktuuria ovat pysäkit, pysäkkimerkit ja katokset, polkupyöräpysäköintipaikat sekä niihin liittyvät kulkuyhteydet. Näistä suurinta osaa ylläpidetään maanteiden hoitourakoiden toimesta, mutta uusiakin investointeja pyritään tekemään vuosittain. Pienempiä joukkoliikenneinfran parantamishankkeita toteutetaan esimerkiksi MAL-sopimuksien puitteissa sekä ELY-keskuksen omana työnä havaittujen puutteiden perusteella. Suuremmat investoinnit, kuten esimerkiksi eritasoliittymien pysäkit tai vaihtopaikat toteutetaan isojen tiehankkeiden yhteydessä tai omina hankkeinaan.
Kaiken joukkoliikenteeseen liittyvän kehittämisen tavoitteena on viime kädessä tyytyväinen matkustaja. Suomessa aluehallinto on muutosten kourissa; tässä yhteydessä on linjattu, että ELY-keskusten joukkoliikennetehtävät siirtyvät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin vuoden 2026 alusta. Tämä on hyvä mahdollisuus kehittää joukkoliikennehallintoa koskemaan yhtenäisempää kokonaisuutta, saada raide-, lento- ja linja-autoliikennehankinnat saman viraston alaisuuteen, ja samalla rakentaa Suomeen joukkoliikennejärjestelmä, joka muodostaa matkustajille toimivan verkoston sujuvan arjen takaamiseksi.